2011. május 1.

és góóól...helyzet, avagy betekintés hazai és nemzetközi vizekre

Futball
A futballban a "ha" nem játszik. -Puskás Ferenc
Egyik kedvenc mondatom, ami nem csak a futballra igaz, de itt is nagyon helytálló, hiszen hányszor hallottuk: „ha hamarabb odaért volna…” „ha lepasszolta volna…” „ha nyertünk volna…” Azonban a „ha” szónak kulcsfontosságú szerepe van. A világ legkedveltebb sportága futball. Vannak, akik tanulják a sportág művészetét, vannak, akik szeretik és vannak, akik játsszák is. A magyar focinak nagy múltja van, de mi van a jelennel és a jövővel? Haza pályán jók vagyunk, hiszen évről évre van egy első helyezett, azonban a nemzetközi pálya egyelőre nem nekünk való.

Ahhoz, hogy űzzük a sportot nincs szükségünk másra, csak egymásra és egy labdára. A szabály nagyon egyszerű, a labda helye a kapuban, azonban nem a sajátunkéban és hogy ne legyen ennyire egyszerű, van még egy nehézség, csupán lábbal hajthatjuk vége a műveletet. Hogy milyen lehetőségei vannak egy hallgatónak ebben a sportágban? Gondolkozzunk bölcsész aggyal, ott vannak pl. az egyetemi csapatok. Bárki, aki szeretne mozogni jelentkezhet és már rúghatja is a bőrt. A másik lehetőség, amiről gyakrabban hallottam, hogy kisebb baráti társaságok összeverbuválódnak és eljárnak hetente egy-két alkalommal focizni.  Nekik rendezik meg az amatőr bajnokságokat. Ez volt a sportolás aktív része. Űzhetjük mi a fotelból is a sört, hiszen az is sport, csakhogy ezt passzívként említeném. Ami az itthoni csapatokat illeti, bárki figyelemmel kísérheti a mérkőzéseket személyesen, televízión keresztül, rádión hallgatva, vagy pedig írott formában. Egy igazi csapat összekovácsoló „sport” ez, hiszen a huligánokon kívül vannak visszafogottabb rajongók is. Baráti társaságok gyűlnek össze otthon vagy kimozdulva valahová, ahol is együtt követik szemmel a mérkőzést, megvitatva annak minden percét.
Mindenki figyelmébe ajánlom: 2011. május 3. kedd 20:45 Bajnokok Ligája Barcelona-Real Madrid mérkőzés, melyet több csatorna is közvetít majd, valamint 2011. május 4. szerda az időpont változatlan, 20:45 a részvevő csapatok pedig Manchester United-Schalke.
A nemzetközi csapatok élvonalbeli küzdelme szintén nyomon követhető, csak úgy, mint a haza meccsek.

Bővebb infromációk: 
http://www.foci.hu/
http://www.nemzetisport.hu/
http://eredmenyek.net/