2011. április 20.

Az első nyílvános park


Városliget
A másik nagy kedvenc, mely a Margitszigettel ellentétben a Városliget nem természetes, hanem emberi kéz által épített, tervezett park, majdhogynem „élménypark". Remek túra lehet az ide látogatók számára, hiszen sokrétű a látnivaló itt. A krónikák szerint a Városliget volt a világ első nyilvános, mindenki számára nyitott parkja. 1808-ban császári rendeletre kezdték kialakítani Magyarország nemzeti kertjét hétezer fa ültetésével. A mutatványosok már a 19. század közepén tanyát vertek a Ligetben, s a külföldi vándorcirkuszosok is mind itt léptek fel. A Fővárosi Nagycirkusz állandó épülete 1891-ben épült fel. Mellette ott a Vidám Park, a múlt és a jelen technikájának találkozása, ahol több, bátorságot próbára tevő, gyors, pörgő, száguldó szerkezetet, óriáskereket lehet kipróbálni. A múltat idézi a 100 éves, Europa Nostra-díjjal kitüntetett körhinta, és az 1922-ben épült favázas, egy kilométer hosszú, kilenc hullámon átbukó műemlék hullámvasút. Indítóházában a Vidám Park történetét bemutató kiállítás látható. Az egy négyzetkilométeres Városligetben kellemes program megnézni az 1866-ban épített az utóbbi évtizedben megújult Állatkertet, melynek kőkapuja a magyarországi Art Nouveau (szecessziós) építészet egyik kiemelkedő példája, az elefántházzal együtt. A kertben ötszázféle állat és négyezer különböző növény él. A Ligetben ma játszóterek, sportpályák, séta- és kerékpárutak vannak. Lehet úszni, vagy gyógyvizes kádfürdőt venni az 1900-as ével elején épült Széchenyi fürdőben, amely Pest első gyógyfürdője volt. Különleges mozdonymodelleket nézni a Közlekedési Múzeumban. A Városligeti-tó partján áll a Vajdahunyad vára, amely eredetileg fából készült a millenniumra azzal a céllal, hogy az országban található jellegzetes történelmi épületek egy-egy elemét bemutassa. Az óriás makett olyan sikert aratott, hogy később kőből is megépítették. A tó mellett kanyarog az Állatkerti körút, amely számos nevezetességet tartogat. Itt található az 1894-ben épült Gundel étterem, valamint a Bagolyvár étterem. Az utóbbi az egyetlen étterem Budapesten, ahol kizárólag csak hölgyek dolgoznak.
Itt kapott helyet a Mezőgazdasági Múzeum, ahol a világ egyik leggazdagabb trófeagyűjteménye látható. A ligetben álló Petőfi Csarnok, rockkoncertek, különféle zenés, táncos rendezvényes színhelye. Az épület mellett hétvégén a város egyik legérdekesebb bolhapiaca működik, ahol a könyvektől kezdve az antik festett tányérokon át a régi játékokig rengeteg értékes vagy csak érdekes holmi kapható.
Úgy gondolom ez a kis bemutató virtuálisan is közbevezetett minden kedves olvasót a Városligetben. Némi segítség az eligazodásban:



Forrás: 
http://www.zoobudapest.com/informaciok/alap-informaciok
http://hg.hu/cikk/epiteszet/9792-a-felrobbantott-templom-a-regnum-marianum-tortenete