2011. április 28.

Barátságos kocsmák

avagy Budapest legszimpatikusabb italozói

After Music Pub: 1072 Bp., Nyár u. 6.                   http://aftermusicclub.hu/
A hét minden napján, 0-tól 24 óráig nyitva tart ez a kastély hangulatú szórakozóhely. Gyakran vannak koncertek itt, ekkor belépőt kell fizetni, de ezzel kapcsolatban minden információt megnézhetünk előre a honlapjukon.
Akácfa söröző
Akácfa söröző: 1072 Budapest, Dohány utca 56.   http://legjobbkocsma.hu/akacfa/
☺  ♣  ► ▼
Blahán vagyunk, inni szeretnénk, mindenki automatikusan és egyszerre mondja: Akácfa! A szó szerint fapados hely lehet, hogy nem dobogtatja meg a designerek szívét, de nem is akarunk a formalitásokra figyelni; fogyasztásra alkalmas hely, és ez pont elég.
All-Inn Pub: 1085 Bp., Üllői út 6.   http://www.allinpub.hu/
☺  ♣  ▬  ● ►
Mintha csak Korda Gyurit hallanánk, két n-nel. Van két biliárdasztal, csocsó és egy pókerasztal, de azt persze már nem használják. Aktuális italakciókat a honlapukon követhetjük figyelemmel.
Andersen Pub: 1087 Bp., Krúdy Gyula u. 17.        http://andersenpub.hu/
☺  ♣  ► ▼
A dán és az indián kultúra keveredése látható a falakon, de ez sem zavarja a közönséget. Jobban vonzza a tekintetet a Wiking nevezetű sör 220-ért…
Artkatakomba: 1137 Bp., Szent István krt. 2.        http://www.artkatakomba.hu/
☺  ♣  ♦  ♪  ▬  ▲
A Jászain nyilvános WC-nek tűnő hely az Artkatakomba. Pedig nem az, sőt! Kortárs művészeti galéria és kávézó is, vagyis italozás közben művelődhetünk is.
Bajor söröző: 1111 Bp., Karinthy Frigyes út 12.    http://www.bajorsorozo.hu/
☺  ♠  ♣  ▲
Bajornak maximum a HBH csapolt sörnek nevezhető, de lehet kapni steakburgonyát és juhtúros sztrapacskát szalonnával.
B-City Pub: 1066 Bp., Zichy Jenő u. 32.     http://www.bcitypub.hu/
☺  ♣  ►  ▼
A hely, amely éjjel-nappal nyitva van, és ahol sörözés közben a legismertebb filmsztárok képei néznek le ránk a falakról.
Black Dog Pub: 1111 Bp., Lágymányosi u. 12.      http://black_dog.fw.hu/
☺  ♣  ▬  ► ▲
Soknemzetiségű hely ez: az angol pubra hajazó helyen Lasko szlovén sört lehet kapni, a kocsma címerén (német) dobermann látható, de mindez csak dob a nemrég felújított ivó kellemes hangulatán.
B-City
Blaha söröző: 1088 Bp., József körút 9.
☺  ♠  ♣  ●  ► ◄
Bár elsőre valami lebujra számítunk a név hallatán, meglepően modern és tiszta környezetbe csöppenünk. Csak az üvöltő zenével kell megbarátkoznunk.
Butik presszó: 1053 Bp., Veres Pálné u. 22.           http://butikpresszo.hu/
☺  ♪  ► ◄
A bőrkanapék, a plakátok és bakelitlemezek a falon, illetve a virágos tapéta olyan érzést kelt, mintha egy házibuliban lennénk ismerősöknél. Kicsit lányosan berendezett helyiségről van szó, de ettől még a fiúk nincsenek kizárva.
Cinema presszó: 1082 Bp., Corvin köz 2.
☺ ► ◄
A Corvin mozi mellett található ez az első ránézésre egyszerű kocsma, amely valójában filmes relikviákat tárol. Amíg várunk a filmvetítésre, addig a könyvek közül is válogathatunk és lapozgathatunk egy pofa sör mellett.
Club söröző: 1077 Bp., Izabella u. 44.
☺  ♠  ♣  ► ▼
A környékbeli sportkedvelők egyik törzshelye, ahol péntekenként és szombatonként karaoke est van.
Colorado sörbár: 1074 Bp., Dohány u. 84.
☺  ♠  ♣  ► ▲
A Colorado név valami westernes berendezésre utal, ami nem is marad el: faburkolat, nádfedél, sötét sarkok. Csak az asztalok vannak túl szorosan ezen a kis helyen.
Cook kapitány söröző: 1065 Bp., Bajcsy-Zsilinszky út 19/a.        http://cookpub.hu/
☺  ♠  ♣  ▬ ▲
Mintha egy hajófedélzetére építettek volna egy angol pubot. Kényelmes boxok, kellemes környezet, magas árak.

Corvin söröző: 1082 Bp., Üllői út 46.
☺  ♣   
A Corvinhoz közeli sörös helyek legismertebbike, bár nagyobb extrát nem tartalmaz és állítólag a pultosok se túl kedvesek.
Defekt söröző: 1064 Bp., Izabella u. 85.      http://defekt.oldal.biz/
     
Egy ezüsttel befújt barlang, amely állítólag a képzőművészetisek egyik törzshelye. Naponta változó italakciók és kiállítások helyszíne is egyben.
Démon tanya: 1136 Bp., Pannónia u. 13.    http://demon.freeblog.hu/
  ♣  ►
Démonokat nem láthatunk, sőt itt is inkább a westernes hangulat a jellemző. Lehet kapni jégben hűtött söröskorsót is, csak hogy tényleg hideg sört ihassunk; nagyon érdemes alá alátétet rakni.
Fecske presszó
Fecske presszó: 1085 Bp., Baross u. 10.      http://fecsketerasz.hu/
     
Azon kevés pincekocsmák egyike, ahol külön nemdohányzó rész is van. Ha egyedül lennénk, amíg a többieket várjuk, a polcok tele vannak könyvekkel, le lehet kapni és olvasgatni őket, illetve az éhségünket is csillapíthatjuk egy kis juhtúrós sztrapacskával.
Gorcsev korcsma: 1137 Bp., Katona József u. 33.             http://gorcsevkorcsma.atw.hu/
  
6 óra előtt 250 a sör, mi se kell több! Van nemdohányzó helyiség, vicces képregények a falon, kamu kocsmai verekedést idéző székkel betört üveg és még a teát is korsóban lehet kapni.
Helvécia söröző: 1067 Bp., Eötvös u. 23/b.
►▼
A hely egy jópofa bolhapiacra hasonlít a régiséggyűjteményével; plakátok a falon, filmes relikviák és szódásszifon sor a polcon. Ötletes berendezés, olcsó sör, nem kell több.
Hintaló iszoda: 1084 Bp., Bacsó Béla u. 15.           http://hintaloiszoda.hu/
     ►◄
A Blaha és a Rákóczi tér között találhatjuk ezt a játékos helyet sok társasjátékkal. Egyszerű, de nagyszerű elrendezés és még egy rácshoz kötött hintalóval is találkozhatunk, aki így biztosan nem fog elszökni.
Hintaló iszoda
Ibolya eszpresszó: 1053 Bp., Ferenciek tere 5.        http://ibolyapresszo.com/
►▲
Újabb retró kocsma a listán: az Ibolya presszót csupa hatvanas évekbeli bútorok, poszterek, újságok díszítik. Még a mosdóknál is a Frakk, a macskák réméből ismert Irma néni és Károly bácsi jelzi kinek hol a helye.
Íjász söröző: 1132 Bp., Váci út 8.
☺  ▬  ► ▲
„Híre van a helynek” –mondják sokan, és valóban, az Íjász sokáig nem volt túl bizalomgerjesztő hely, gyakoriak voltak a balhék, de azóta konszolidált hellyé vált. Pizzériaként is üzemel, ráadásul különterem is van és vízipipázni is lehet.
Janis’ Pub: 1053 Bp., Királyi Pál u. 8.                    http://janispub.hu/
      ►▲
Egy olyan pub Budapesten, ami leginkább egy csónakházra hasonlít; nagyon hangulatos kocsma, ahol szerdánként és péntekenként karaoke verseny van, csütörtökönként és szombatonként pedig tánc a 80-as 90-es évek zenéivel. A bor árak viszont tragikusak.
Jelen bisztró: 1085 Bp., Blaha Lujza tér 1-2.          http://jelenbisztro.blogspot.com/
   
Ha nagy a sor a Corvin tetejéhez, akkor maradhatunk az aljánál is, betérhetünk a Jelenbe. Igazi füstös zajos hely, itt aztán folyik rendesen a társasági élet. Zsúfolt, de néha plusz egy együttes is elfér itt.
Joiner's Pub: 1061 Bp., Jókai u. 40.                                    http://joinerspub.hu/
        ► ◄
A korábban fitneszteremként üzemelt helyiség ma egy hangulatos kocsma, ahol csütörtökönként karaoke bulikat tartanak, péntek-szombatonként pedig dj-k táncoltatják a népet. Hamar meg szokott telni a hely, érdemes korán lenézni ezért.
Kakas presszó: 1085 Bp., Üllői út 2-4.
   
Kakas presszó
A legtöbb presszóval ellentétben a Kakas színes, fiatalos és egyedi; kétszintes hely, ahol néha még karaoke-zeni is lehet, és kétszemélyes csocsóasztalok vannak. Nem csak este lehet itt kukorékolni, hanem nappal is: a hely éjjel-nappal nyitva van.
Kamra Campus: 1117 Bp., Irinyi József u. 30.      http://kamracampus.com/
   
Valahol a Schönherz Kollégium és a ZP között található a hely, ami korábban biztosító és biobolt is volt. Most egy kellemes söröző, ahol sörbérletet lehet kapni (300 forint helyett 250 a korsó sör), illetve Kamra Bummot, a hely specialitását (málnaszörp, vodka és pezsgő elegye).
Kelta: 1053 Bp., Károlyi Mihály u. 7.
Kicsi hely és mindig sokan vannak. A kiszolgálásról viszont áradoznak; a pincér még akkor is varázsol helyet, ha már nincs. Folyamatos italakciók vannak és sörkorcsolya. És melegszendvics.
Lámpás klub: 1074 Bp., Dob u. 15.                                    http://alampas.hu/
   
Lehet, hogy Lámpás a hely neve, de a fények elég haloványak ebben a kőpincében. Könyvek itt is vannak, de tényleg csak „vész” esetére. Vetítéseket, koncerteket is szoktak itt tartani.
Loch Ness Pub: 1056 Bp., Szerb u. 17.
    
Hangulatos kis hely, és itt a kis szón van a hangsúly. Hiába van galériája, ha sokan vannak, akkor a plafonról lógnak az emberek. A falak tele söralátétekkel és nincs semmi skótos, Nessie meg végképp.
Lónyai Pub: 1092 Bp., Lónyai u. 32.
 
Úgy tűnik a kocsmákhoz a legtöbben a vadnyugati stílust párosítják; így van ez a Lónyaival is, ahol már a feliratról ez jön le. A hely kissé szűkös, de kényelmesen el lehet férni. Csapolt sör nem igazán van, marad az üveges.
Magyar söröző: 1085 Bp., József krt. 75.
      ►▼
 Elsőre nincs semmi különös a helyben, azonban van egy igen vendégcsalogató ajánlata: lehet elkülönített helyiségünk a barátokkal, saját sörcsappal. A Csapold magadnak akció konkrétan 12.000 Ft-ba kerül, ezért cserébe 30 liter sört kaphatunk, amit 3 óra alatt el kell fogyasztani.
Maláta patika: 1111 Bp., Budafoki út 42.
   
Ahogy az egy patikához illik, ez a kocsma elég gyógyszerrel rendelkezik a szomjas torkok gyógyításához, méghozzá nagyon jó áron. Emellett éjjel-nappal nyitva van, annak ellenére, hogy Újbudán nem nagyon szeretik az este 10 utáni alkoholfogyasztást.
Martos csocsó klub/Ars Presso: 1111 Bp., Stoczek u. 5-7.           http://arspresso.hu/
       
Kollégistákkal, egyetemistákkal teli klub olcsó árakkal. A csocsó klub elnevezés érthetetlen, ugyanis két asztal van össz-vissz. Esténként diszkó van, ekkor fut Ars Presso néven a hely.
Nati Pub: 1064 Bp., Izabella u. 96.                          http://natipub.atw.hu/
     
Bár csapoltat nem igazán kapni, az üveges sörök jó árban vannak. A hely pedig tiszta és kényelmes, de talán egy kissé giccses is; a helyre betérve a padlón megkeresheted a saját horoszkópodat is akár, vagy szemezhetsz a Mária szoborral a pultnál.
Nelson Pub: 1111 Bp., Bartók Béla út 4.
☺  ♠  ♣  ♪ ▲
Jó helyen van a kocsma, még is kevesen vannak: sokan a hangulatra panaszkodnak, sokan a pub vegyes stílusára. A kiszolgálással kapcsolatban mindenki pozitív véleményen volt, de a megmagyarázhatatlan nyomasztó hangulat miatt mindig korán lelépnek. Talán Nelson kapitány brandybe áztatott szelleme kísérti a helyet…
Osterbrau söröző és étterem: 1027 Bp., Tölgyfa u. 14.
    ► ▼
Étteremként is funkcionáló söröző vagy sörözőként is működő étterem, én nem tudom, de az tuti, hogy az Osterbrau nagyon megéri. Jó áron van a sör, finomak az ételek. Nem csoda, hogy gyakran nincs is hely; érdemes asztalt foglalni indulás előtt.
Ördög sarok söröző: 1075 Bp., Károly krt. 1.
     
Az Ördög sarok nem is olyan pokoli hely, mint aminek képzeljük. Egy két ördög vigyorog ránk a falról, de más démoni dolog nincs a légtérben. A sör jó árban van, a háttérzene kissé hangos. Egyszerű sörözgetésre alkalmas hely.
Parázs presszó: 1067 Bp., Szobi u. 4.          http://www.parazspresszo.com/
   
Presszónak hívják, pedig nem is az, hanem egy thai-magyar étterem. Illetve mindkettő; érdekes párosítás. A helyiség szép, lehet válogatni az ülőalkalmatosságok között: a faszék, bőrfotel és fekvőpárnák közül. Inkább randi hely, mint baráti összejövetelre való.
Páva söröző: 1094 Bp., Páva u. 28.             http://pavasorozo.hu/
       ►◄
Nem páváskodik annyira a hely; kicsi, de hangulatos, aranyos a pultos néni és van zsíros deszka is 100Ft-ért. Mindig meglepődök ezen, de még wifi is van itt.
Pesti sörcsarnok: 1056 Bp., Vámház krt. 16.
 
A berendezés leírható két szóval: fekete és zöld. A sör hideg, van nemdohányzó helyiség és ételt is szolgálnak fel, bár nem túl olcsó áron. A Gundel palacsinta 1500Ft-ba kerül.
Pointer Pub: 1092 Budapest Ráday u 1-3.              http://www.pointerpub.hu/
     
A Ráday Pointer-en kívül van még a Margit körúton és a Tompa utcában is egy. A Ráday-ban inkább teraszozni lehet, mert belül 12 ülőhely van összesen. Tartanak Happy Hours-t, ami azt jelenti, hogy délután 2 és 6 óra között feleannyiért kaphatjuk meg a ház sörét, a Hunter’s-t.
Queen sörbár: 1061 Bp., Király u. 14.
   
Királynő a Király utcában. Ahogy a nemek különböznek, úgy a helyiségek is: van egy kávézó részlege is a Queen-nek, amely némileg világosabb és kevésbé füstös, mint a sörrel szolgáló „vetélytársa”.
Rege presszó: 1117 Bp., Fehérvári út 32.
   
A társaság elég vegyes: az éppen szünetet tartó munkások és a suliban végzett diákok közösen fogyasztják a jó árban lévő és hűsítő italokat. Ha szépen nézünk a pultosra, még zsíros deszkát is kaphatunk.
Révai sörbár/kis Roham: 1065 Bp., Révay u. 8.                http://www.roham.hu/
       
Kis Rohamhoz kis helyet képzeljünk el, kis boxokkal, szűk helyekkel, ugyanakkor barátias hangulatot és sok társasjátékot, mókás falfirkákat és hideg söröket.
Rózsadomb presszó: 1027 Bp., Margit körút 7.
       
Puccos helyre gondolunk a név alapján, de felejtsük el, ugyanakkor rosszra se gondoljunk. Teljesen semleges hely, ami hol pang, hol pedig az esti órákban úgy megtelik, hogy negyed órát kell várni a sörért a pultnál.
Saloon Pub: 1065 Bp., Ó u. 30.
   
Már csak a lengő bejárati ajtó és az állandó bárzongorista hiányzik erről a vadnyugati helyről, bár az X-box eléggé kilóg a sorból. Nem nagy társaságnak való kocsma, mert pici, ellenben nagyon kedves és jó a kiszolgálás.
Suszterinas Pub: 1081 Bp., József körút 31.           http://www.suszterinas.com/
 
Igazából a Suszterinas söröző és vendéglőről beszélünk, ami az épületen belül is jól érzékelhető a cigifüst-konyhai pára párosításból. Szűkös a hely, de így is sokan térnek be enni-inni, van, hogy karaokézni.
Tett-hely pinceklub: 1073 Bp., Kertész u. 31.                    http://tett-hely.hu/
   
Egy zárt ajtó vár csupán minket, felirattal és akciókat felsorakoztató táblával. Mély levegőt vesz mindenki, aki először találkozik a hellyel, mert a legrosszabbra számít, de amikor leér, meglepően szimpatikus a hely neki, olcsó itallap és kellemes hely várja. Egyedül a hatalmas cigifüsttel kell megküzdeni.
Trapéz bár: 1093 Bp., Imre u. 2.                                        http://myspace.com/trapezbar/
       
Trapéz Bár
A Trapéz is egy olyan hely, ahova az egyetemisták azért mennek be, hogy az órák utáni stresszt valahol levezessék. Belesüppedhetünk a régi fotelokba, kortyolgathatjuk a fröccsünket és kellemeset társaloghatunk barátainkkal. Ha megéhezünk, még menüt is kérhetünk, vasárnap pedig filmklubot tartanak az emeleten.
Vaskapu Taverna: 1088 Bp., Szentkirályi u. 23.               http://www.vaskapu.eu/
   
A középkort idézi elő a hely a kőfalaival, a nagy tereivel, gyertyáival, vaskos asztalaival és székeivel, illetve a modernkort a Playstation 3-mal, a pókerasztalokkal és az eldugott kis homályos sarkokkal. Sör szerencsére mindkét időszakban volt/van, emiatt nem kell aggódni, itt is van bőven.
Wunder bár: 1066 Bp., Zichy Jenő u. 41.
     
A 6. kerületi kocsma-csomópontban található a – nevéből is kihozhatóan – csodás pincehelyiség, a Wunder bár. Annyira barátságos és hangulatos a hely, hogy az alap felszereléseken kívül még kandalló is van, sőt vízipipázni is lehet.
Zorba söröző: 1074 Bp., István u. 11.
     
Semmi görög nincs benne, még csak nem is kékek a falak, hanem narancssárgák, Marilyn Monroe-s plakátokkal és lemezekkel díszítve, elég rendezetlenül. A barátságos hangulatú társaság mellé jár egy zenegép is, és néhanapján a karaokét is beizzítják.
Zöld Kancsó söröző: 1148 Bp., Kerepesi út 80.
     
Az Örs vezér téren található ivolda igen nagy befogadóképességekkel rendelkezik az első pillantástól eltérően: sok asztal, beülős boxok hada található bent. Esténként inkább a fiatalok vannak többségben; az idősebb generációk délután 4 óráig, az 50 Ft-os folyó bor akciójáig maradnak csak inkább.