2011. április 7.

Irány ki a szabadba!

Népliget

Vannak, akik csupán Népliget autóbusz-pályaudvarként ismerik ezt a helyet, hiszen hazai és külföldi távolsági járatok induló érkező helye is egyben. Ettől sokkal többet jelent, hiszen Budapest egyik legnagyobb közparkja a Népliget, mely a városközponttól délkeletre, a külvárosban helyezkedik el. Sok emlékmű, nevezetesség és közterületi szobor található itt, de emellett pl. a Népliget része a Centenáriumi Park, amelyet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 100. évfordulójára építettek.
Rengeteg látogatót vonz az 1977-ben megnyitott Planetárium is, amelynek 23 m átmérőjű kupolájában csillagászati előadásokat és pop- illetve klasszikus zenével kísért lézerbemutatókat tartanak. A park végleges méretét 1942-ben érte el. Fás, virágos, pázsitos pihenőhely belső sétányokkal, több mint 100 hektáron.

Hétvégente megtörik a nyugalom, a csend, hiszen megtelik a Népliget fiatalokkal, sétáló szerelmesekkel, szaladgáló gyerekekkel, nosztalgiázó nyugdíjasokkal, valamint hobbijukat űző amatőr fotósokkal. Íme néhány fotó illusztrációként:











Forrás: 
http://www.utisugo.hu/ismertetok/latnivalok/nepliget-budapest-82382.html
http://indafoto.hu/dudasbela/image/321287-04ed0f7f
http://www.gozso.hu/Foto/index.php?menuid=22&kategid=2
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070817-30-eves-a-budapesti-planetarium-csillagaszat-es-urkutatas-mindenkinek.html
http://www.panoramio.com/user/5165854/tags/BUDAPEST