2011. április 28.

Romkocsmák

avagy a kocsmák, a romos épületek és a művészet budapesti elegyei

Artkatakomba: 1137 Bp., Szent István krt. 2.           http://www.artkatakomba.hu/
☺  ♣  ♦  ♪  ▬  ▲
A Jászain nyilvános WC-nek tűnő hely az Artkatakomba. Pedig nem az, sőt! Kortárs művészeti galéria és kávézó is, vagyis italozás közben művelődhetünk is.
Corvin tető: 1085 Bp., Blaha Lujza tér 1.      http://corvinteto.hu/
            ► ▲
A Corvin áruház tetején található a Corvin tető, „underground a város felett”. Megközelíthető 4 emeletnyi lépcsőzéssel, vagy liftezéssel egy fadobozban, ahol a liftes fiú töményt próbál rád sózni. Inkább koncertekért érdemes ide eljárni.
Csak Art Bar: 1075 Bp., Síp u. 75.
   
Az óvoda és a szürrealizmus keveredésének egyik követő kocsmája a Csak Art Bar. A megjegyzésre egyáltalán nem negatívumként kell tekinteni, hiszen az egész hely egy kortárs művészeti alkotásnak felel meg.
Csendes Létterem: 1053 Bp., Ferenczy István u. 5. http://www.kiscsendes.hu/
     
Csendes
A korábban valóban étteremként funkcionáló helyiség ma leginkább egy 5 éve nem takarított óvodára hasonlít: kopott próbababák a sarokban, tricikli lóg a plafonról, Barbee babák a WC ajtókon, de ezzel nincs is semmi gond, teret kell hagyni a kortárs művészetnek, amit mi szeretünk is. A magas beltérhez magas itallap párosul a falon, tűrhető árakkal.
Dürer kert: 1146 Bp., Ajtósi Dürer sor 19-21.          http://durerkert.com/
             
A Dürer kert hatalmas udvara kellemes sörkert-hangulatot idéz, de ide is inkább bulizni jövünk, mint egyszerű sörözésre; mindig van valami koncert, amiért érdemes elnézni, változó stíluspalettával (indie-től a hardcore-ig).
Ellátó kert: 1075 Bp., Kazinczy u. 48.           http://ellatokert.blogspot.com/
     
Sörözésre alkalmas raktárudvarról van szó, tehát kiülős hely. Nyáron kellemesen el lehet itt fröccsözgetni egy-két ping-pong játszma alatt, közben nachos-t és tortillát is ehetünk, eső esetén pedig bemenekülhetünk a benti részre.
Fogasház: 1073 Bp., Akácfa u. 51.               http://fogashaz.hu/
    ►▲
Ez nem egy kis helyiség, ez egy konkrét bérház. Lehet, hogy kissé lepukkant, de minden szobában/lakásban más meglepetéssel találkozunk: az egyik lehet egy kis moziterem, a másik pedig egy csocsószoba.
Fogasház
Grandio Bár: 1075 Bp., Nagy Diófa u. 8.      http://grandiopartyhostel.com/
  ►▲
A Nagy Diófa utcában áll a Gran-dio bár (háhá); szintén bérház, szintén kusza és művészi, ecetfákkal borított kerttel. Hangulatos hely, érdemes betérni, de indokolatlanul magasak a sörárak.
Grund Hostel Bar: 1082 Bp., Nagytemplom u. 30.   http://www.agrund.hu/grund_bar
    ♪ ♦
A régi West Balkán feltunningolt változata: a hajdani romkocsma és az elegáns lakberendezés találkozásából született meg a Grund Hostel Bar. Ha nem háttérzene szól, akkor dj-k csinálják a bulit hajnalig.
Hintaló iszoda: 1084 Bp., Bacsó Béla u. 15. http://hintaloiszoda.hu/
     ►◄
A Blaha és a Rákóczi tér között találhatjuk ezt a játékos helyet sok társasjátékkal. Egyszerű, de nagyszerű elrendezés és még egy rácshoz kötött hintalóval is találkozhatunk, aki így biztosan nem fog elszökni.
Instant: 1065 Bp., Nagymező u. 38.                          http://www.instant.co.hu/
Instant
     
A budapesti romkocsmák koronázatlan királya. A bérház kész műalkotás, már csak azért is, mert az ipar- és képzőművészetisek készítették a dekorációkat, mint például az udvaron a fejünk felett úszó hajrajt vagy a fogkefés csillárt.
Kertem: 1146 Bp., Olof Palme sétány 5.                   http://kertemfesztival.hu/
   
Valahol a Városligetben van a Kertem; biciklivel állítólag könnyebb megtalálni, mint gyalog. Fölösleges kiülős részről beszélni, mert konkrétan az egész hely a szabad ég alatt van. Családbarát, bringabarát, vannak koncertek és finom kaják.
Kőleves kert: 1075 Bp., Kazinczy u. 35.                  http://www.koleves.com/
  
A pultnál lévő hinta és az udvart elterítő sóder kicsit csalóka, de nem, nem játszótéren vagyunk, bár nappal kiskorúak is betérnek szüleikkel ide. Este azonban eljön a nagykorúan ideje: sör, cigi, nagy beszélgetések egy kellemes 7. kerületi kerthelyiségben.
Kuplung: 1061 Bp., Király u. 46.                               http://kuplung.net/
       
Kuplung
Szintén romkocsma, szintén művészek csinálták. Nappal konkrétan művésztelepként működik, este szórakozóhely. A sör árak viszont nem túl barátiak, de akciókkal mindig szolgálnak a kedves vendégeknek.
Mix Art: 1088 Bp., Mikszáth Kálmán tér 3.
     
Egy újabb romkocsma, szintén egy bérház belső udvarán elhelyezve. Hangulatos borostyánnal befutott falak, fényfestéssel megspékelt kapualj és grillterasz várja a vendégeket.
Most! kortárs bisztró: 1066 Bp., Zichy Jenő u. 17.  http://mostjelen.blogspot.com/
         
Hatalmas és szórakoztató épület, mindegyik terem más élményt tartogat. van, amelyik kávézóként funkciónál, és van, amelyik étteremként (éjfélig). Szerda és csütörtök koncerteket tartanak, pénteken és szombaton dj játszik.
Ötkert: 1051 Bp., Zrínyi u. 4.             http://otkert.blogspot.com/
         
Ötkert
Hogy romkocsma? Nem, az ilyet azért nem engedhetik meg a Roosevelt Térhez közel, vagy mégis? Inkább mondanám sznobosan trendinek, de basszus ez az igazság. Az eddig említett romkocsmákhoz teljesen hasonlít az Ötkert, csak annyiban más, hogy letisztultabb, rendezettebb és nagyon a belvárosban van. Ennek aztán meg is van az ára.
Pótkulcs szórakozóhely: 1067 Bp., Csengery u. 65/b.          http://potkulcs.hu/
     
Nehéz bejutni a Pótkulcsba, de csak mert nehéz elsőre rátalálni a bejáratra; ugyanis nincs semmi arra utaló jel, hogy a téglás kapu valóban a jó helyre vezet be minket. Normál módon berendezett, roskadó bérházról van szó, ahol a sörök mellett ételt kaphatunk és van külön koncertterem is.
Szatyor Bár: 1111 Bp., Bartók Béla út 36.                http://szatyorbar.com/
     
A hajdani Hadik kávézóból (ahova Kosztolányi és Karinthy járt) cipőbolt lett, majd újra szórakoztató létesítmény: söröző, kávézó, galéria, étterem, társasági hely egyben. A budai oldal Ötkertjének falait itt is képzőművészekre bízták, így mindegyik helyiség egyedi és színes.
Szezon romkocsma: 1027 Bp., Tölgyfa u. 22.                       http://szezon.hu/
       
Annyira büszke magára a hely, hogy romkocsma lehet, de azért, mert Budán. Rikító vörös falak és húsz nyíl mutatja, hogy neked ide kell bejönnöd, ráadásul, ha bringával vagy, még 10% kedvezményt is kapsz. Sörpados, pörgős hely, bár nem lehet az sokáig a többi lakó érdekében.
Szezon
Szimpla kert: 1075 Bp., Kazinczy u. 14.                               http://szimpla.hu/
         
A pesti romkocsmák híres franchise-láncolatának legismertebb darabja a Szimpla. Tipikus romkocsma, vagyis bérházban van, de felkapott, sőt talán ez a legfelkapottabb. Láthatunk Trabantból kialakított asztalt, kádfotelt, vagy belecsöppenhetünk egy kerekasztal-beszélgetésbe, talán egy biciklivásárba. Turistalátványosság, baráti gyülekezőhely, randi hely egyben.
Tündérgyár: 1094 Bp., Tűzoltó u. 22.                                   http://tundergyar.hu/
     
A Tündérgyár egy kicsit olyan, mint a Múzeum körút: folyamatosan építés alatt áll. Elég nagy a hely, nem kell aggódni, maximum néha megcsap a mész szaga. A felújításon már túl lévő helyiségek nagyon jól néznek ki, nyugis a kerthelyiség is, ahol néha több a bicikli, mint az ember, de csak azért, mert egy kerékpárszerviz is üzemel itt.
Tűzraktér: 1061 Bp., Hegedű u. 3.                                       http://tuzrakter.hu/
       
Régen iskola volt, most a budapesti biciklis közeg egyik kedvenc gyűjtőhelye a bezárással fenyegetett Tűzraktér. Sok rendezvényt tartanak itt; köztük talán a legismertebb az előző évben tartott Szomszédok buli volt. A város közepén van, kedves a kiszolgálás és mindig jó a hangulat, mi több kell ennél?