2011. április 28.

Top kocsmák

avagy Budapest legnépszerűbb italozói

Akácfa söröző: 1072 Budapest, Dohány utca 56.      http://legjobbkocsma.hu/akacfa/
☺  ♣  ► ▼
Blahán vagyunk, inni szeretnénk, mindenki automatikusan és egyszerre mondja: Akácfa! A szó szerint fapados hely lehet, hogy nem dobogtatja meg a designerek szívét, de nem is akarunk a formalitásokra figyelni; fogyasztásra alkalmas hely, és ez pont elég.
Andersen Pub: 1087 Bp., Krúdy Gyula u. 17.           http://andersenpub.hu/
☺  ♣  ► ▼
A dán és az indián kultúra keveredése látható a falakon, de ez sem zavarja a közönséget. Jobban vonzza a tekintetet a Wiking nevezetű sör 220-ért…
B-City Pub: 1066 Bp., Zichy Jenő u. 32.        http://www.bcitypub.hu/
☺  ♣  ►  ▼
A hely, amely éjjel-nappal nyitva van, és ahol sörözés közben a legismertebb filmsztárok képei néznek le ránk a falakról.
Belga söröző: 1011 Bp., Bem rakpart 12.     http://www.belgasorozo.com/
☺  ♠  ▲
Belga söröző
Tipikusan az a hely, ahova muszáj egyszer elmenned; nem azért, hogy vedelj, hanem hogy a minőségi sörök minden cseppjét kiélvezhesd. Nem utolsó sorban, itt lehet kapni a híres belga gyümölcsös söröket. Százalékokra odafigyelni: lehet, hogy kicsi az üveg, de erős!
Corvin tető: 1085 Bp., Blaha Lujza tér 1.      http://corvinteto.hu/
            ► ▲
A Corvin áruház tetején található a Corvin tető, „underground a város felett”. Megközelíthető 4 emeletnyi lépcsőzéssel, vagy liftezéssel egy fadobozban, ahol a liftes fiú töményt próbál rád sózni. Inkább koncertekért érdemes ide eljárni.
Csendes Létterem: 1053 Bp., Ferenczy István u. 5. http://www.kiscsendes.hu/
     
A korábban valóban étteremként funkcionáló helyiség ma leginkább egy 5 éve nem takarított óvodára hasonlít: kopott próbababák a sarokban, tricikli lóg a plafonról, Barbee babák a WC ajtókon, de ezzel nincs is semmi gond, teret kell hagyni a kortárs művészetnek, amit mi szeretünk is. A magas beltérhez magas itallap párosul a falon, tűrhető árakkal.
Dürer kert: 1146 Bp., Ajtósi Dürer sor 19-21.          http://durerkert.com/
             
Dürer kert
A Dürer kert hatalmas udvara kellemes sörkert-hangulatot idéz, de ide is inkább bulizni jövünk, mint egyszerű sörözésre; mindig van valami koncert, amiért érdemes elnézni, változó stíluspalettával (indie-től a hardcore-ig).
Filter Klub: 1077 Bp., Almássy utca 1.          http://www.filterclub.hu/
    
Aki járt már az Almássy téren, ide biztos betért. A halványsárgás pirosas fényű pincében kaphatunk házi sört, ingyenes a csocsó (kedden, szerdán és csütörtökön) és koncertek várnak mindennap.
Gödör klub: 1051 Bp., Erzsébet tér               http://godorklub.hu/
        ►▲
Aki nem hallott a Gödörről, vagy nem látta, valószínűleg Mucsaröcsögén lakik. Budapest központi helyszíne, ahol nappal a fűben ülve találkozhatunk a fiatalság zömével, éjszaka pedig a koncerteken csápolnak lenn.
Instant: 1065 Bp., Nagymező u. 38.                          http://www.instant.co.hu/
     
A budapesti romkocsmák koronázatlan királya. A bérház kész műalkotás, már csak azért is, mert az ipar- és képzőművészetisek készítették a dekorációkat, mint például az udvaron a fejünk felett úszó hajrajt vagy a fogkefés csillárt.
Könyvtár Klub: 1088 Bp., Múzeum körút 4. http://konyvtarklub.hu/
           
Nappal kávézó, este azonban megy az ivászat rendesen. Egy egyetemi klubról van szó, ahol mindig jó a hangulat, sok a sör (ami akciós: 300 Ft hétfőtől csütörtökig) és minden este koncertek és/vagy dj-k szórakoztatják a népet. Ha jó az idő, az egész bagázs kiköltözik a szabadba és TreffOrtKert néven fut tovább.
Kuplung: 1061 Bp., Király u. 46.                               http://kuplung.net/
       
Szintén romkocsma, szintén művészek csinálták. Nappal konkrétan művésztelepként működik, este szórakozóhely. A sör árak viszont nem túl barátiak, de akciókkal mindig szolgálnak a kedves vendégeknek.
Nagydiófa
Nagydiófa borozó: 1072 Bp., Nagy Diófa u. 29.       http://legjobbkocsma.hu/nagydiofa/
     
Mosdó szempontjából nem a legigényesebb hely és a füst se nagyon távozik, de macifröccsért érdemes ide lejönni. Olcsó is, finom is, gyorsan lemegy és üt, mint a medvemancs. Van csocsó és darts; utóbbi esetében vigyázni kell, mert pont a kisterem és a pult között van, átlósan.
Noiret biliárd és dart szalon: 1066 Bp., Dessewffy u. 8-10.            http://www.noiret.hu/
   
Kívülről úgy tűnhet, hogy körülbelül 15-en férnek el a helyen, pedig még jócskán vannak elrejtett négyzetméterek. A felső részen valóban kevesen férnek el, de az igazi élet az alsó szinten folyik, ahol biliárdozni, csocsózni, dartsozni lehet. Van mobiltöltő is, és érdemes a szomjas szerda akcióra figyelni.
Pótkulcs szórakozóhely: 1067 Bp., Csengery u. 65/b.          http://potkulcs.hu/
     
Nehéz bejutni a Pótkulcsba, de csak mert nehéz elsőre rátalálni a bejáratra; ugyanis nincs semmi arra utaló jel, hogy a téglás kapu valóban a jó helyre vezet be minket. Normál módon berendezett, roskadó bérházról van szó, ahol a sörök mellett ételt kaphatunk és van külön koncertterem is.
Pótkulcs
Szimpla kert: 1075 Bp., Kazinczy u. 14.                               http://szimpla.hu/
         
A pesti romkocsmák híres franchise-láncolatának legismertebb darabja a Szimpla. Tipikus romkocsma, vagyis bérházban van, de felkapott, sőt talán ez a legfelkapottabb. Láthatunk Trabantból kialakított asztalt, kádfotelt, vagy belecsöppenhetünk egy kerekasztal-beszélgetésbe, talán egy biciklivásárba. Turistalátványosság, baráti gyülekezőhely, randi hely egyben.
Tűzraktér: 1061 Bp., Hegedű u. 3.                                       http://tuzrakter.hu/
       
Régen iskola volt, most a budapesti biciklis közeg egyik kedvenc gyűjtőhelye a bezárással fenyegetett Tűzraktér. Sok rendezvényt tartanak itt; köztük talán a legismertebb az előző évben tartott Szomszédok buli volt. A város közepén van, kedves a kiszolgálás és mindig jó a hangulat, mi több kell ennél?