2011. július 19.

Sziget 2011 – egy pár érdekes és fontos infó



Idén sem fogunk unatkozni augusztus második hetében, mert jön a 19. Sziget fesztivál! Bár a jegy- és bérletárak még mindig az eget verik, illetve sokan fanyalognak a sokadszorra visszatérő zenekarok miatt (lásd. Prodigy, Chemical Brothers, stb.), mégis sok látogatóra számítanak az Óbudai-szigeten. Júliusra a fesztivál szervezősége megosztotta a teljes programot, aminek összeállítása nem ment zökkenőmentesen.

Visszalépő fellépők

Elsőként a Smash Mouth mondta vissza a fellépést, személyes problémákra hivatkozva: a billentyűs, Michael Klooster feleségének terhessége alatt komplikációk léptek fel, ezért lemondták az összes augusztusi fellépésüket. Helyükre egy osztrák metál együttes jön, a The Sorrow.


A második kieső az angol botránykirálynő volt, Amy Winehouse. Épp mindenki kezdett megnyugodni, hogy az énekesnő elvonókúrái nem voltak hiábavalóak és indulhat a turnéra, de már a belgrádi koncertjére bedrogozva érkezett, alaposan leégetve így magát. Raye Cosbert, Amy menedzsere kárpótlást ígért a Szigetnek: felmerült Robbie Williams, a Coldplay, a Kings of Leon, a Basement Jaxx, a Foo Fighters és Eminem neve is. A lista utolsó három szereplője pont most nyáron tartja európai turnéját, de végül a megüresedett headliner helyre a Volton idén már fellépett 30 Seconds To Mars-ot hívták el a szervezők. Jared Leto-ék szívesen mondtak igent a hirtelen jött felkérésre, mivel a tavalyi Szigetes, első magyarországi koncertjüket nagyon élvezték, amit Tomo Miličević, a zenekar gitárosa az alábbi videóban is megerősít:


A Foo Fighters tűnt a legesélyesebbnek a nagy nevek bejelentésénél, azonban az időpont nem volt jó az együttesnek. „A Foo Fighters-szel például mindössze 4 napon múlik, de sajnos nem érnek rá előbb és emiatt nem tudjuk elhozni őket. Mindenesetre 50 nappal a Sziget előtt nem tudunk tovább várni, le kell zárnunk a programot.” - nyilatkozta Gerendai Károly, aki végül a már sokadszorra hazánkba látogató The Prodigy-t hívta el. „Úgy döntöttünk megpróbáljuk ismét elhívni a The Prodigy-t, mely csapat bár sokszor volt nálunk, mindig nagy sikert aratott, ráadásul a kívánsággépben még mindig az egyik legtöbbet kért zenekar. Szerencsére elfogadta a meghívásunkat, így sikerült betölteni az eddig üres főzenekari helyet a programban” – tette hozzá Gerendai. A végleges programot itt találjátok meg.

Nagyszínpadok és óriástornyok

A programok helyszíneit illetően több változás is történt. Már nem csak egy Nagyszínpad lesz, hanem négy! Egy pár, már korábban is létező színpad megkapta a „nagy” jelzőt: Pop-Rock Nagyszínpad, Pesti Est Világzenei Nagyszínpad, Rock-Metal Nagyszínpad és MR2-Petőfi Rádió Magyar Nagyszínpad, illetve megmaradt az A38-WAN2 Színpad és a Burn Party Aréna. Újdonság az Európa Színpad, ahol izlandi fellépőtől, észt és bolgár zenekaron át, német előadóig szinte minden európai országból láthatunk majd valakit. Az idei fesztiváltérkép azonban még nem látható a honlapon.

Egy 15 tonna súlyú, 30 méter magas, LED-del és ponyvával borított toronyegyüttes is helyet kap a fesztivál területén, amely egy szórakoztatókomplexumnak felel meg. A Vodafone torony egy olyan építmény, ahol 200 db kiállással ingyenes telefontöltő állomás, mobiljátékos zóna és ingyenes internet szolgáltatás is lesz 30 laptoppal, 25 táblagéppel és 25 okostelefonnal. Emellett minden este hang- és fényjáték lesz látható a LED falakon, a Torony terasza alatt pedig minden nap dj-k szolgáltatják a zenét a közönségnek. Itt láthattok képeket a tervezett szupertoronyról.

Fesztiválkártya és Citypass

A szolgáltatásoknál a legfontosabb újdonság a Fesztiválkártya. Ez a kártya lesz a hivatalos fizetőeszköz; készpénzzel mostantól nem lehet fizetni a fesztiválon, nem fogják elfogadni. Ezt a módszert biztonságosabbnak és gyorsabbnak tartják, mint a készpénzzel való fizetést; több feltöltő pont lesz, és hostessek is segíteni fognak a fesztiválozóknak az új rendszer megértésében. Érdemes regisztrálni a kártyát, hogy az esetleges elvesztésénél le lehessen tiltani.

A másik új szolgáltatás a Sziget-Budapest Citypass, amely főként vidéki és külföldi látogatóknak kedvező. Ezzel a kártyával ingyenes lesz a tömegközlekedés a városban, a fürdő- és strandbelépő több budapesti fürdőben, a Sziget különbusz és a Sziget hajójárat. A Citypass lehet 2 vagy 13 napig érvényes: 2 napra 2000 Ft-ba (érvényes a kiváltás napjától a következő nap éjfélig), 13 napra 7000 Ft-ba kerül (érvényes: 2011. augusztus 5. – 2011. augusztus 17.). A Citypass minden Sziget jegyterjesztőnél, illetve reptereken, vasútállomásokon és a fesztivál bejáratánál megvásárolható.