2011. április 4.

Art stílus


 A közönség kedvenc nagy mozikon kívül van más választás is a filmkedvelők számára. A kevésbé telített művész mozik kínálata csekélyebb ugyan, de a hangulat és a környezet mindent kárpótol. Kávézók és valahol még időszakos kiállítások is várják az ide látogatókat. Bár egyre karcsúbb a művész mozi kínálat hazánkban, de azért még találhatunk néhányat. 
Budapest az ismertebb és közkedveltebb helyek:

                                        Cirko-Gejzir,
                                     Corvin Mozi,
                                  Európa, 
                               KINO,
                           Művész,
                       Odeon-Lloyd,
                    Puskin,
                Tabán,
             Toldi,
         Uránia

Mi is az art mozi? Milyen filmeket vetítenek ott? Az art, tehát művész szó jelentését nehéz lenne definiálni, mert annyira sokrétű, de számomra azt jelenti, hogy minden, ami művészettel kifejezhető. Az imént felsorolt létesítmények támogatják a művészetet, mint ahogyan az a nevükből is sejthető számunkra, de ez persze nem azt jelenti, hogy csupán ebben a témában vetítenek filmeket, hanem találhatóak hollywoodi filmek is a listán. Előző állításom alátámasztásaképp egy példa, a Művész Art mozi kínálatában szerepel a Fekete Hattyú - az idei Oscar-díj nyertes-, Natalie Portman főszereplésével.
Én személy szerint jobban szeretem a csendesebb és eldugottabb mozikat, ahol elgondolkodtató témájú és régebbi filmek vannak műsoron. Nem igaz az, hogy ide csak elvont gondolkodású emberek járnak, mert ez egy kulturális hely, ami szórakozási lehetőséget biztosít mind a fiatalok, mind az idősek számára. Ezen kívül a diákok, egyetemisták számára tanulmányaikban is hasznossá válhat egy művész film megtekintése.

Bővebben infó és aktuális programajánló:
http://www.artmozi.hu/muvesz/Muvesz_net/muvesz.html
http://www.cirkofilm.hu/index.php
http://www.akino.hu/cimlap
http://www.europamozi.hu/
http://odeonlloyd.com/
http://www.corvin.hu/index.php
http://www.artmozi.hu/puskin/Puskin_net/puskin.html
http://www.tabanmozi.hu/cms/
http://www.artmozi.hu/toldi/Toldi_net/toldi.html
http://www.urania-nf.hu/